Wednesday, February 9, 2011

Perpindahan, pengubahsuaian & pengoperasian




                                                 Siaplah 'partition' yang dibuat oleh suamiku...

KETIKA  masuk ke premis baru ni, ibarat makan tak kenyang, tidur tak lena dan
satu lagi tu apa yer?
Ha... mandi tak basah, ye ker? Kalau tak basah tu maknanya tak mandilah kan... tak kira apa ibarat yang telah diwujudkan oleh warga terdahulu, begitulah keadaan aku ketika mula2 masuk kedai ni.
Semuanya kosong belaka... Puas nak arrange! Perlahan-lahan masukkan barang dari kedai Rantau dan penambahan lain seperti partition, awning di belakang,
partition di tingkat atas dan lain2 keperluan

Aku sebenarnya tak mahu jadi hamba duit. Bagi aku setiap sen yang masuk tu mampu menanggung kedua emak dan abah serta anak-anak dan aku suami isteri, dah bersyukur sangat. Dikurniakan kesihatan mental & fizikal yang baik, itu lebih tinggi nilainya dari duit tu sendiri. Aku percaya pada
 'life is simple, don't make it complicated'.

Premis ni aku rasa perlu sebab, kalau rate sewa kat kawasan ni mencecah RM1,500
(kira masih murah berbanding tempat lain) jika untuk long term, terasa duit hangus gitu! Bila premis tu kita sendiri punya, dah tentu keuntungan tu lebih berganda.
Selepas setahun harga meningkat RM150,000.oo
Persekitaran sekitar 90% bangsa bukan Melayu. Untuk pengetahuan semua, terdapat lebih dari 15 company non-bumi yang menjalankan perniagaan iklan manakala bumiputera lebih kurang dalam 10, ini hanya di Seremban sahaja belum luar daerah lagi! (Seremban bukanlah Bandaraya lagi!)



Inilah keadaan di belakang kedai semasa awal pengoperasian, awning pun baru siap.
Belakang tu selesa untuk buat kerja 30' x 25' 
(Sebelah kiri tu bengkel kerja besi & stainless steel, Jackie nama taukeh tu - baik orangnyer...,
di sebelah kanan tu pulak bengkel baiki kereta, baik jugak)


Tapi di antara mereka tu, akulah yang paling baik...:)>
Jangan mare!








































































































Sekarang beginilah rupanya kat belakang tu...



Oklah dah tau ceritanya kan... akan datang ni aku nak perkenalkan LIZA ADVERTISING.
Ada ker LA ni kedai membuat tempe? Atau mengendalikan pengiklanan di tv? Atau menternak ketam, kambing, lembu, rusa dan entah apa2 lagi....
Ikutilah kisah benar selanjutnya...

No comments:

Post a Comment