Wednesday, December 4, 2013

INKJET PRINTING IN THE HOUSE...

Inkjet Machine 10' baru sampai menggantikan yang lama. 
Syukur kepadaNya ke atas rezeki yang dilimpahkan kepada saya dan keluarga.

Kami menawarkan harga 'cantik' kepada anda. Printing yang dijamin berkualiti serta material tarpouline yang tebal/standard. Bukan yang nipis dan printing berjalur2.  (1440dpi)
Untuk mendapatkan harga sila hubungi : 017-354 4346 / 017-399 9637
Atau datang terus ke
No. 13, Jln. TJ 1/4B,
Kawasan Perindustrian Tuanku Jaafar 1,
71450 Sungai Gadut, Seremban, Negeri Sembilan

LEBIH BANYAK LEBIH MURAH

Thursday, September 26, 2013

Jabatan Perhilitan Papantanda Kawasan Lintasan Hidupan Liar

Mengikut perjanjian, 2 minggu adalah tempoh siap bagi 14 unit Papantanda Jabatan Perhilitan.
Syukur kepadaNya kerja2 siap dan yang penting Yang Esa tidak putus memberi rezeki.

Saya juga menghargai kepercayaan pihak Jabatan Perhilitan kerana memberi sokongan kepada kami.
Diharap masa mendatang, kami menjadi pilihan...

Atas kesungguhan melaksanakan kerja2 ini kami menggunakan bahan yang terbaik. Mutu kerja dijaga bagi setiap unik.


Gambar tarpir atau tenuk sebagai simbol binatang liar... signboard ni kami tak pasang hanya supply sahaja. (Mungkin Jab. Perhilitan risau kalau kami pasang nanti disondol pulak hidupan liar tu!!!. Maklumlah bukan ada ubat pelali nak 'shoot' yang adanya cangkul, penggali... dan lariii).

Nampak tak silau @ reflection kuning tu... material yang digunakan adalah original 3M bukan china product. Beza antara dua product ni, yang original tak perlu explain kualitinya tapi yang china product tu tak sampai setahun reflective dah hilang jadi kuning biasa tanpa pantul. Malah ia akan terkopek atau mengelupas dari plat menjadi retakan/rekahan. Oleh itu kepada pembaca berhati-hati sebab ia kelihatan sama pada hari pertama anda melihatnya!

Ini sahaja buat kali ini... terima kasih Jab. Perhilitan!!!
Sokongan anda sentiasa dihargai!

Monday, September 9, 2013

Hexagon Signboard

Pertama kali membuat hexagon design signboard. Bukan mudah lebih2 lagi mesti disiapkan dalam masa 2 minggu termasuk pemasangan.
Kami ingin kongsikan hasil yang telah disiapkan bersama anda semua. 
 
Plate yang telah siap - 3 layer (Reflector Sheet, Inkjet Media & Laminating)
12 posts (24 pcs ov signs - double face)






Inilah di antara signboard yang telah siap ditanam di sepanjang pantai Bt. 4, Port Dickson.
Pemasangan 5 & 6hb. September 2013.


 

Sunday, September 1, 2013

Vietnam, kami datang...

Seperti yang dijanjikan inilah kisah percutian saya dan keluarga ke Vietnam 19 - 23hb Ogos 2013.

Pejam celik dah 9 hari balik dari bercuti.
Sebelum ke Vietnam seperti biasa saya akan search tempat2 yang menarik dan tips dari pelancong di tripadvisor.
Namun sebaik menjejakkan kaki ke tanah Vietnam (yakni keluar dari bangunan Airport) untuk mendapatkan taxi... kami telah ditipu. Untuk pengetahuan anda semua dari Airport ke mana2 tempat dalam town tidak melebihi 200,000VND untuk SEBUAH TAXI. Bukan 200,000VND per head. Saya bertanya 2-3 kali kepada 'supervisor' yang beruniform tu adakah 200,000VND tu merangkumi sebuah taxi? Katanya "No, each person. It takes 1 hr to get there!" Bila dia kata 1 jam saya percayalah sebab dari Senawang ke KLIA lebih kurang 1 jam tambang sebuah taxi RM80. Jadi samalah tu!
Naik jer taxi driver (Org lain yg dah pakat ngan supervisor tadi) terus minta dibayar 500,000 dah tawar, kalau tak 600,000. Kami pun bayar.
Dia singgah ke petrol station dulu... katanya petrol kat situ mahal... memang pun. Kat Malaysia ada subsidi pun rakyat dah marah2... alasan Malaysia negara pengeluar. Abih gali tak guna modal?
Rupa2nya hanya 210,000VND jer sampai di tempat yg dituju! Semua taxi ada meter automatik. Itu pasal dia minta duit dulu... kalau tak dah tentu kami ikut meter. Lebih kurang 1/2 jam jer... tapi malas nak argue. Target nak sampai cepat.

Saat paling membosankan boarding time... kalau tourist siap tidur baring kat atas seat tu, keluarlah "bantal & selimut" ucuk diorang!!!
 
Nampak yang pakai unidorm putih sambil cekak pinggang tu... hati2 lah dengan dia ni, big liar.
Nama company taxi tu Saigon Air.
 
Perhatikan nama company kat belakang seat tu... jangan ambil taxi ni kecuali guna meter.
Rupa2nya dah balik baru jumpa comment dari tourist ramai yang tertipu dengan diorang ni...
 
Kami ambil bas dari Ho Chi Minh ke Can Tho. (170km) Bas sepatutnya hanya 3 jam perjalanan tapi memandangkan kami tersalah sekali lagi... ambil bas henti2. Inilah akibat sorang cakap itik sorang cakap ayam... miss communication! Dinasihatkan kalau nak ke mana2 dalam Vietnam ambil bas FUTA Phuang Trang. The best, cepat, berdisiplin dan bersih. Tambang lebih sikit tapi puashati.
 
Inilah company bas yang terbesar dan paling dipercayai
 
Kami sampai ke Can Tho lewat yakni jam 8.45pm. Hotel kami Kim Long Hotel. Kedudukan hotel berdepan dengan Sungai Mekong. Sangat strategic. Ada kedai halal, ada spa, bangunan Can Tho Market juga berdepan dengan hotel. Semuanya boleh berjalan kaki jer even pasar malam betul2 depan hotel. Kami ambil 1 hari Delta Mekong Tour dan all out dengan penginapan beserta tourist guide (USD30) 2,100,000VND. (Hotel 2 malam).
Perjalanan tour ambil masa hampir 7 jam. Menyusuri sepanjang sungai beserta 'lepak' di tengah2 Cai Rang Floating Market. Kami keluar seawal jam 5am waktu tempatan. (1 jam lewat dari waktu kita) Namun persekitaran adalah 2 jam awal dari kita. Jam 6.30ptg dah mcm 8.30 malam kita.
 
Waktu subuh tu....
 




Sekitar Cai Rang Floating Market... kena keluar awal sebab mereka hanya sekejap kat tempat berkumpul sebelum berlalu ke destinasi lain... kira kami keluar seawal jam 5 tu pun dah miss ramai peniaga lain. Ingatkan dapatlah beli dragon fruit. Kelapa muda kat sini murah 25,000VND utk 3 biji. (RM4.00) Kat Seremban sebiji jer dah RM3.50. Sama jer kalau kat Ho Chi Minh dah 25,000VND sebiji. Labu, kelapa  muda dan keledek paling banyak.
 


 
Memang puas bercuti kat Can Tho ni.... tapi halal restoran sudah nk cari. Yg kami jumpa ala2 mamak itupun mahal giler! Roti canai memang dihidang 2 keping utk 1 set harga 80,000VND (RM12.00) dan teh/kopi segelas VND45,000 (RM7.00) so rate ni kat tempat kita kira rate kopitiam. Nasi goreng cina, nasi goreng ikan masin dan lain2 sama macam kat tpt kita... tapi harga 3 x ganda maksudnya untuk sepinggan 120,000VND (RM19.00) bukan ada udang saiz XL pun. Tapi makanan Vietnam murah cuma tak halal. Kalau kat Vietnam ni jgnlah order teh. (tak pandai buat teh, tak kick)  Kemestian kopi sebab harga lebih kurang. Kopi diorang terbaekkk. Kaw giler!
 
Ini dipanggil Basaac, boat yang bawa tourist beserta service makan. View kat sini memang cantik. Ramai yang datang lepak2 di waktu petang. Kat tebing tu restoran yang bersih dan bangunan Can Tho Market yang menjual barang2 souvenirs, T-shirt, table cloth dan macam2.

Inilah kedai yang mana kami takda pilihan utk dapatkan halal food.
Berbagai jenis nasi beriani dijual tapi tengahari beriani, malam beriani... muak jugak!

Tourist Guide kitaorang. Pelajar Universiti yang kira fasih berbahasa Inggeris.
 
Inilah landmark Can Tho.

Pandangan keseluruhan Basaac.
 
 
 
Gambar2 semua kat Can Tho. Next saya muat turunkan gambar2 kat Ho Chi Minh pulak k...
Bye for now... (server slow weekend ni... nk load picture berkurun pulak!)
 

Saturday, August 24, 2013

Definisi Percutian

Definisi percutian itu sendiri...
bagi saya bercuti itu "lari" dari kerja dan segala aktiviti harian yang setiap hari dilakukan. Termasuklah bekerja utk mencari duit/nafkah, mencuci pakaian, memasak, mengemas rumah dan sebagainya.
Melarikan diri dari aktiviti harian dan pergi ke suatu tempat tak kira sama ada dalam atau luar negara. Meluangkan masa berISTIREHAT, santai-santai, makan-makan dan sebagainya.
TAPI orang macam saya bukanlah bercuti SAKAN all made in orders.
Booking ticket sendiri, tourdesk sendiri... semua kena sendiri sebab 'budget'.

Kalau banyak duit... booking ticket hot seat, hotel 5 star dah tentu airport/hotel transfer included. Berdiri jer kat hotel doorstep dah terjogok taxi atau hotel transport... nunggu nk ngantau! Tak payah menapak... untuk ke mana2 kan!

Tapi takat ni... pengalaman saya memang berbaloi kalau pegi cuti ke Indonesia.
Kita faham bahasa diorang.
Sebenarnya booking online atau kenalan freelance tour trip lebih mahal dan kita terpaksa sebab takut berlaku insiden2 yg tak elok. Jika anda nekad, di Indonesia mudah untuk mendapatkan kenderaan (on the spot) sekiranya anda tak ramai. Sama ada tanya pada hotel reception atau ambil flyer yang terdapat di lobi. Kadang2 ada pemandu persendirian yang menunggu di luar hotel. Mereka ini boleh "ditawar" dan tidak begitu strict dengan masa (8 jam ++). Sebab di Indonesia diorang memang expect kita akan bagi tips walaupun dah bayar ikut standard.
Penginapan : Sekali sekali pergi melancong/ bercuti ke tempat orang tak salah spent lebih kat 4-5 star hotel. Org Malaysia sangat suka pergi Pasar Baru, Bandung. Most items can get there! Pertama kali pergi ramai2 dah siap2 booking hotel, transportation & tours. (12 orang). Walaupun ke mana2 dihantar tapi keluar dari parking area kat Pasar Baru tu berbahang! Sesak kat Pasar Baru ni dari tempat parking sampailah ke shopping area. Hotel 2 star ok lah tapi kebanyakannya jauh dari Pasar Baru ni maksudnya kalau cari hotel berdekatan boleh jalan kaki jer sambil dapat melihat persekitaran. Kira rate 2 star diorg lebih baik dari kita. Baik di segi service, kebersihan dan harga... semuanya lebih baik dari kita. Bukan nk puji diorang, tapi reality sebab faktor money value. IDR memang rendah jadi tak boleh buat apa... harap Malaysia steady jer janganlah asyik buat propaganda atau anti kerajaan nanti nilai RM turun jadi cam diorg hah, baru tau!!! Ingat yer... bersyukur dengan apa yg kita ada hari ini jangan dengar guruh di langit, air di tempayan kita curah buangkan. Tak jadi hujan... padan muka takda air!!! (Ini pesanan khidmat masyarakat untuk kita dan negara kita yang tak lama lagi menyambut HARI KEMERDEKAAN).
Jadi sambung balik citer... bookinglah 4 star hotel kalau ke Bandung. Tak rugi. I recommand Hotel Golden Flower. Dekat sangat dengan Pasar Baru boleh jalan kaki jer. Di sebelah hotel tu ada Mart ala-ala 7E milik hotel tu jugak yg menjual beverages dan few more daily needs dengan harga yang  murah berbanding kalau anda nk beli air mineral di kedai lain atau di dalam Pasar Baru sendiri... mahal dan harga boleh tukar2. (Maklumlah takda price tag). Jangan makan di dalam food court Pasar Baru! Kotor dan harga main "boh" jer. Berbalik citer  Hotel yg saya recommand tadi ada gym, sauna, outdoor swimming pool. (Kalau ada budak2 tentu berbaloi sebab diorg mesti nk berenang2). Emak2 pulak boleh berkurung dlm bilik sauna at least dpt jugaklah burn fat sekejap!!! Ini dah included tak perlu bayar. Breakfast buffet included. Semua sedap! Toiletteries yang bagus, towel bersih dan seperti baru semua tu penting kan... jadi biarlah kita keluar duit lebih sikit. Boleh masak air... even setiap hari diberi mineral water percuma. Free transfer (one way). Harga dalam RM180 ke atas utk 1 malam. Sedangkan hotel 2 star kalau silap pilih hampir sama harganya dengan 4 star. Ambil 1 hari tour ke mana2 interesting places dah cukup charge tak termasuk entrance fee IDR350,000 - 550,000.
Saya dapat on the spot transport depan hotel IDR350,000. Round sepuas2nya...
Bila berada di Bandung atau mana2 area kat Indonesia... halal food mudah diperolehi. Makanlah sepuasnya dan nikmati kelainan masakan tempatan. Murah dan sedap! Makan memang bagi saya termasuk dalam definisi percutian. (Janganlah masak maggi kat bilik hotel... manjakan diri sekali sekala...:)
Shopping.... memang kalau orang pumpoan ni section paling digemari. Bila bergelar "tourist" semuanya menjadi berkali2 ganda mahal. Cari tempat yang ada price tag jadi dari situ anda boleh tawar-menawar tanpa ragu. Jika disebut secara lisan ia akan menjadi triple atau XLXLXL
Bagi saya bab membeli dan belah ni mmg tak blh spent over! Maksudnya mesti buka 1/2 harga... nak jual ok kalau tak belah! Mesti value RM tu betul2... bak kata "hand-earn money". (Nanti saya postkan citer bercuti ke Vietnam pulak... ada banyak tips)
Ringkasnya, bercutilah dengan memilih secara tepat : Penginapan, Transportation, Makanan atau Local Products dan Shopping. Bagi RM anda tu berbaloi2 bukan balik kat Malaysia letih tak patut yang  kita dapat. Teragak nk beli dan harga value to RM ambik jer... jangan sampai rumah menyesal lainlah kalau ada lagi nk ke situ!!!
Sekian beberapa tips dlm percutian....

Friday, July 12, 2013

Hotel Tabung Haji, Terengganu

Bersyukur kepadaNya kerana mendapat 'job'
membuat frame lukisan untuk Hotel Tabung Haji di Terengganu.
(harap dapat bercuti dan menginap di Hotel tersebut suatu masa nanti)
 
 
Kayu bingkai yang siap disambung...
 
 
Double mounting board... proses melekat lukisan
 
 

PD-SEPANG BILLBOARD

Berikut adalah kerja2 menukar plat lama ke plat baru 
Billboard di sempadan Sepang.
 
 

 
 
 

Saturday, January 19, 2013

16 - 21 Dis 2012

Tidak disangka-sangka penghujung tahun 2012, aku berjaya pergi bercuti bersama keluarga.
Aku PERCAYA segala perkara yang MAJOR di dalam hidup seseorang itu ditentukan olehNya. Tiada apa yang boleh kita lakukan jika tanpa kebenaranNya.

Ertinya tahun 2012 aku telah bercuti ke luar negara sebanyak 2 kali. Mungkin 2 kali itu biasa bagi orang lain atau orang lain boleh bercuti sehingga 6 atau 8 kali setahun! Tak kisah la... ikut kelapangan waktu dan kenaikan ongkos masing2!

Aku sangat2 bersyukur kerana diberi kesempatan untuk bercuti... itu yang penting.

Mac 2012 aku bersama suami mengikut team ke Bandung. Kami seramai 12 orang! Naik van besar. Tapi rencana percutian bukan mengikut selera kami berdua! Kami hanya 'ikut-ikutan' gitu!
4 hari 3 malam... flight jer tengah malam, sampai dah pagi. Esoknya awal pagi dah bangun... lokasi ke sekitar Outlet Factory... then to Pasar Baru. Tak ada ke tempat2 menarik melainkan ke tempat shopping. Masa tu aku bayar RM2,500 utk flight dan ground. (2 pax). Shopping aku spent Rp9,000,000. Percutian ni sebenarnya membuka ruang untuk aku mengenali erti percutian sebenar.

Abis citer cuti pertama 2012 tu... sekrg aku nk citer percutian kedua 2012 ke YOGJAKARTA.
Yeehakkk....


KLIA...
I wanna share what I've been thru there...
Yogjakarta bukan destinasi pilihan utama bagi rakyat Malaysia walaupun ia destinasi ke dua popular di Indonesia selepas Bali. Sebab aku cakap macam ni ialah :
1. Sukar untuk bertemu dengan rakyat Malaysia di sana. Aku spent 6 hari 5 malam di kota Jogja. Setiap hari aku melewati Jalan Malioboro (Jalan utama tumpuan ekonomi) tapi sukar bertemu orang Malaysia. Berbanding Bandung, di dalam Pasar Baru, rata2 orang Malaysia. Sampai rasa macam bukan kat Indon tapi kat Pasar Siti Khatijah pulak!!!





































Pemandang si sekitar Jl. Malioboro. Di Taman Wisata kaki Mount Merapi, terdapat sebatang pokok yang pelik. Batang pokok berpintal2 macam pokok dalam cerita Harry Potter tu...
Mohd Azman & Mohd Azmi di sekitar kawasan Kraton Palace. Tanah terdiri dari pasir seakan hasil dari gunung berapi...
Haa... ha singgah di ladang buah salak. (Skin snake fruit). Hasil yang menarik, buah salak kat sini besar giler! Manisnya... ermmm! Memang aku geram tengok...
 
Pemandangan di pagi hari di luar 'jendela' Mac D.


2. Kebanyakan barangan yang dijual kurang diminati oleh Malaysian. 90% produk dipelopori oleh batik. Sana sini batik... seluar batik, skirt batik, kaos batik, kasut, beg semua batik! Cuma 'under wear'
 jer aku tak jumpa batik lagi!!! Batik di Yogja bukanlah yang biasa2 tetapi yang luar biasa! Di Malaysia batik mereka dikira extreem dan title pak lurah mungkin sesuai bagi si pemakai.
Kalau nak dijadikan baju kurung, kenalah beli yang dijual meter... lokasi di Pasar Beringharjo.



Pemandang di dalam Mirota Batik (antara lokasi membeli belah terhangat di Yogja)












Dah siap nk ke historical places...
Casa Raffles... Suite Room RM780.00 untuk 5 malam.





3. Lokasi utama terlalu padat. TIDAK SESUAI membawa kanak2 malah kalau anda semua nak
ke sana bersedialah dengan air mineral serta face mask. Kesesakan maksimum... Satu perkara yang aku imprez dengan diorang ni... biarpun kedai utama menjual produk batik, taukeh kedai boleh benarkan peniaga lain menyewa kaki lima mereka dengan menjual produk yang sama! No gaduh2 tau yang ada gado2!

4. Makanan lebih baik dinikmati sama ada di dalam Mall (francais mcm KFC) atau Restoran Nasi Padang. Menu utama untuk breakfast dah ada nasi. KFC & MD semua main menu ada nasi! Makanan tradisional di sini agak pelik. Nasi Gudek & nasi kucing paling ngetop! Nasi Gudek tersedia dengan menu esotik seperti Belut, ayam kampung yang dimasak berulang kali beserta kepala tanpa dibuang muncung dan telur ala2 masak pindang tapi quarter inch dah keras giler sebab dah dimasak berulang kali. Nasi kucing tu aku tak jumpa pulak! Untuk menikmati makanan tradisional anda bolehlah ke Pasar Beringharjo. Terdpt gerai berderetan di sepanjang bangunan pasar tersebut. Makanan dijual secara 'open' maksudnya tanpa ditutup, terdedah di laluan khalayak ramai dan peniaga memegang makanan tanpa menggunakan sepit atau sarung plastik. Semuanya straight away taken! So lu fikirlah sendiri! Mereka sangat gemar makan cili api (cili padi). Species cili api yang berwarna hijau lebih besar dari saiz kat Malaysia. Nasi apa pun semua mesti ada cili mentah tu sebagai ulam. Malah ketika melewati gerai malam di kaki lima, aku tgok ada sepinggan cili api diletakkan di setiap meja atau di atas tikar...

5. Bukan nk menghina tapi kenyataannya, di malam hari.... bau longkang naik ke atas dan dpt dibayangkan betapa banyaknya penghuni di bawah sana iaitu lipas. Serius ni... I can't stand the situation... Kaki lima yang siang hari sibuk beroperasi seawal jam 7 - 8 malam sudah beransur ditutup. Maka diganti pula dengan aktiviti perniagaan di malam hari. Kaki lima disapu dan dibentang dengan tikar. Terdapat banner yang tertulis makanan yang dijual menutupi ruang tikar sebagai bidai melindungi tetamu yang hanya bersila menjamah makanan sambil menghirup udara berbau lipas tadi! Inilah keunikan masyarakat di sini. Adakah 'asal boleh' atau 'asal murah'??? Seperkara yang aku teringat nak balik Malaysia cepat bila takda teh tarik! Disuruh buat teh dibaginya teh o. Kena cakap "saya mau teh ditaruk susu"... itupun jalang macam air susu jer. Teh tak 'kaw'! Satu hal masa kat sana aku ketagih la pulak makan nasi padang. Terutama sekali sambal lado sama ada yang merah maupun yang hijau. (sedap lagi yang merah). Cili semata digoreng... enak dong! Bila dah balik Malaysia aku tetiba jadi ketagih. Nak buat tak reti. Nak cari restoran nasi padang kat Seremban ni tak jumpa! Jadi aku tak semena2 suka pulak makan cili api jadi ulam. Seminggu berlalu... dua minggu berlalu... aku hentam makan cili api! Mengidam? Tak da la... aku dah nak pencen! Nak pencen tau belum pencen lagi!!! Masuk minggu ketiga aku pun batuk... demam! Apa taknya suhu badan naik... langsung tinggal cili api! Apa pun aku berani cakap "I miss nasi padang ~ Duta Nasi Padang"

Yang menarik...
1. HISTORICAL PLACESbr /> Aku plan ke sana sebab nak pergi ke lokasi bersejarah yang diiktiraf Unesco. Prambanan & Burubodor antara yang menarik. Kesan sejarah yang menakjubkan. Really amazing! Tapi jangan terkejut sebab Entrance Fee local dgn tourist hampir 6 kali ganda beza. Burubodur saja RP190,000 per head. (RM65) Mahal kan? Ketika aku ke sana musim hujan pulak. Jadi usaha utk mencari & membeli payung hanyalah sia-sia. Puas aku cari di sekitar Shopping Complex tak ada. Malah di gerai yang banyak di sekitar Prambanan & Burubodor pun tidak ada yang menjual payung. Pada hal kalau ada yang menjual tentu good income! Tau kenapa tak ada dijual di situ? Sebab mereka saling membantu dan memberi ruang serta peluang kepada peniaga kecil. Turun dari kereta, sudah ada yang menunggu dengan payung di tangan. Bayar jer 'kontrakan' Rp5,000 sepanjang lawatan anda. Payung diambil semula ketika anda keluar dari lokasi lawatan. Ini pun boleh jadi bisnes!Tapi aku salute dengan cara mereka yang tak tamak dan tidak 'self-seeking' tu...

Masa sampai ni masih pagi tapi cuaca kat sini panas terik!
Ha! tengok jer anak-anak ku ni... hilang mood sebab kepanasan dah tu orang ramai. Bayangkan pagi 2 dah berdozen2 bas datang!

Inilah pintu masuk nak ke Burubodor tu... Setiap pengunjung kena pakai kain batik ni... diberi pinjam tanpa bayaran.
Kami guna tourist guide... katanya tak perlu bayar, tapi diberi Rp5,ooo dah hepi sangat dia...

Di sekitar Candi Mendut... rata2 penduduk di sini beragama buddha tapi muka 'melayu'!
Di sekitar Kraton Palace...
Kapal yang digunakan suatu ketika dulu oleh European untuk menjelajah lautan sekitar Indonesia. Dibuat mengikut draft yang diukir di dinding Burubodor... oleh tukang kayu tempatan!
 
 
2. HASIL KRAFTANGAN yang unik lagi details. Harga sangat murah! Mampu beli! Dari key chain, miniature alat muzik, transport dan banyak lagi yang buat anda "wow..wow... WOW!". Sandals,
selipar jepun... leather products.... absolutely amazing! It seems you can't get these items at any other place in this world! Unik & tersendiri. Tetapi anda kena bijak dalam 'bargaining'. Your bargain-skill needed here... never buy any product without knowing the basic price, u need to compare one another. Sebagai contoh : di Kraton Palace, harga miniature bechak dijual sehingga Rp300,000 manakala di sepanjang kaki lima Jl Malioboro dijual sekitar Rp100,000 - Rp150,000. Sedang di belakang Pasar Beringharjo (di laluan kecil) hanya dijual dengan harga Rp60,000. Barang yang sama! Can see the difference right?

Antara barangan yang dibeli... dulang, alas gelas, pencil case semuanya berciri batik... kotak tisu & kotak barang
 pu leather
sandals & kasut leather yang blh guna hari2 (basahan) Murah giler!!!
Ini memang cantik lagi murah. Diperbuat dari mengkuang dan ditutup dengan sequence
Ha... slipper yang ceria.
T-shirt aku beli lebih 20 helai... buat souvenir customer... kain batik memang cantik2

 


Key-chains ni aku beli lebih... selain for my own collection also for regular customers

3. KONSERT JALANAN... begitu banyak group di sepanjang Jalan Malioboro yang akan membuat persembahan di waktu 'maghrib'! Lagi dekat waktu Maghrib lagi berpusu2 lah orang datang... Jangan terkejut sebab bukan semua Islam di sini... Konsert dianggotai 6 - 10 orang dengan alatan muzik tradisional... sangat menarik! Ada yang disertai penari (shemale) & penari yang telah berusia. Kalau kat Malaysia memang kena kutuk kalau umur gitu terlonjak2. Tapi percayalah masyarakat Yogjakarta adalah orang2 yang tinggi keseniannya!

belakang tu gunung biasa jer berdekatan gunung berapi... hari aku ke sana, jam 8.30 pagi tu pasukan penyelamat jumpa 5 orang pemuda yang tersesat di kaki gunung. Malah mount merapi mengeluarkan asap setinggi 6 meter...
Tahun 2010 beberapa perkampungan di sekitar ditimpa lava gunung berapi sehingga aku ke sana, perkampungan masih tidak dibangunkan semula. Rata-rata pasir & abu lava menggunung di tepi-tepi jalan malah digunakan untuk membuat kraf batu dan bahan membuat rumah. Menara tu untuk melihat sekitar kawasan yang bergaung dan semak samun. Nak naik menara pun kena bayar Rp1,000 seorang! Kat kawasan ni sejuk seakan di Cameron Highland. Kalau nak ke kaki mount merapi boleh sewa Atv tapi bayaran sehingga Rp500,000
4. PENGANGKUTAN AWAM YANG UNIK.
Bechak & Andong (kereta kuda) begitu banyak malah antara pengangkutan popular di sini. Kos jalan sekitar bandar antara Rp30,000 - Rp45,000. (Sebenarnya tidak lebih Rp30,000 tapi bila diorang tau kita tourist, maka sajalah ditekan harga tu). Kalau kereta kuda pulak Rp50,000 - Rp70,000, agak mahal padahal jarak bukan jauh sangat pun! Tapi apa nk kesah... dah sampai sana kalau tak naik kereta kuda tu mcm tak syok pulak!
 
 
5. BARANG MAKAN @ TRADISIONAL SNACKS... kebanyakan yang datang bertandang adalah local yakni dari Bandung & Jakarta sendiri dan lain2 European, Singaporean....
Yogja bagi mereka yang gemar keunikan & kelainan macam akulah. Baik & kurang baik semuanya ciri2 tempatan yang kita tak jumpa di tempat lain... Bakpia adalah 'snack' yang paling popular. Terdapat ramai pengeluar bakpia yang menggunakan kod seperti Bakpia 75, 25 dan lain2. Harga sekotak Rp18,000 - 20,000. Aku beli dalam 20 kotak untuk diagihkan di Malaysia. Tetapi rata2 tak pandai makan dan tidak begitu gemar dengan rasanya! (Ini komen mereka yang aku beri rasa). So di sini aku bagi tips... kalau anda nk rasa sesuatu yang menjadi favourite di sesuatu negara atau daerah tu, pastikan anda rasa dulu. Tanya berapa lama jangka hayatnya (how long it could last). Jika pasti rasanya sedap baru beli dan balik. Jika tidak penat jer... Nak puas beli dan makan selama anda di tempat tu.

6. KOTA GEDE Menarik dengan pengusaha barangan perak. Pukul rata keseluruhan kedai menjual serta membuat sendiri barangan perak. Malah terdapat kilang yang mengeksport produk ke serata dunia. Ketulinan perak memang diiktiraf. Pelbagai bentuk aksesori lelaki & wanita juga barang perhiasan dinding, pinggan mangkuk dan khat. Anda memang tidak dpat membezakan harga bila membeli barangan silver ni... hanya perlu tengok kod seperti barangan emas. Lain-lain nasiblah...! Di bawah gambar salah seorang pengusaha perak Ansor's Silver yang dah established. Terdapat banyak rumah & villa yang dijadikan kilang memproses silver di sini.

Sekitar showroom ...
Sekitar kawasan business yang dikatakan dimiliki oleh kerabat diraja... terdapat restoran mewah, kilang perak dan beberapa bisness lain...
 
Keseluruhannya aku bersyukur dan gembira dapat menjejakkan kaki ke bumi Yogja bersama-sama keluarga.
Satu tips lagi... kalau anda bercadang untuk bercuti dengan keluarga tanpa tourist guide, pastikan anda menempah hotel yang terletak di jalan utama di sesuatu bandar tu. Ini boleh jimatkan masa & duit. Jika jarak jauh dari city centre, kita akan spend lebih untuk transportation sedangkan duit tu blh kita guna untuk shopping. Jika anda dah ada destinasi... search tripadvisor untuk attraction. Kemudian tengok komen2 pelancong lain tentang tempat2 tu... jangan sampai 'indah kabar dari rupa'!!! Oklah aku chao dulu... esok banyak kerja pemasangan... Skdaz-Rantau, Smk Rantau, SK Sega, Sua Betong & Terminal Bus (MPPD)